Великден  е един от най-големите християнски празници и символ на този ден са боядисаните яйца. Има няколко версии защо боядисваме яйца на Великден и всички те имат право да съществуват.

yaytsa- na- Velikden-3

Известно е, че дори преди появата на християнството, езическите племена свързвали яйцето с прототипа на Вселената, от която се е родил света. Древните египтяни римляни, перси и гърци възприемат яйцето като символ на раждането. А с появата на християнството яйцето е символ на прераждането на Христос. За съжаление, няма оцелял църковен и исторически документ, който да описва как се е появила традицията за боядисване на яйца на Великден. Въпреки това, има няколко правдоподобни версии, в които се дават логични обяснения за боядисването на яйцата.

Първа версия

Една от разпостранените хипотези е свързана с Мария Магдалена. Когато Христос възкръснал, неговите последователи започнали да разказват радостната новина на всички вярващи. И само Мария Магдалена се осмелила да донесе това съобщение до римския император Тиберий. Като подарък тя му поднесла само едно яйце с думите „Христос воскресе!“. Императорът се засмял и казал: „Това е също толкова невъзможно, колкото твоето яйце да промени цвета си“. В тази секунда яйцето почервеняло. Императорът много се удивил и отговорил: „Воистина возкресе!“. Така се появила традицията на Великден да се боядисват  яйца в червен цвят, който символизира кръвта на Христос пролята за греховете на човечеството.

yaytsa- na- Velikden-4 yaytsa -na- Velikden-6

Втора версия

Според втората версия обичая за боядисване на великденски яйца се появява в трети век на нашата ера и е свързана с името Марк Аврелий. В деня, когато се родил императора, една от кокошките, принадлежащи на майка му снесла яйце на червени петна. Много хора възприели този факт като предзнаменование за раждането на бъдещия император. От тогава римляните започнали да боядисват яйца в чест на появата на великия човек. Християните приели тази традиция и започнали да подаряват боядисани яйца на Великден.

yaytsa -na- Velikden

Трета версия

Третата хипотеза за появата на шарени яйца е съвсем проста. През Великия пост, който трае 48 дни, вярващите трябва да се откажат от всякаква храна от животински произход, включително и кокоши яйца.

Оставайки непокътнати за дълго време, много яйца се разваляли. И тогава вярващите измислили да сваряват яйцата, за да продължат срока на годност. А за да различават сварените от пресните яйца, започнали да ги боядисват. Като боя използвали цвекло, черешова кора и обелки от кромид.

yaytsa -na- Velikden-1

Но която и версия да приемем за истина, това е един прекрасен християнски празник, който си струва да спазваме.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 


Ние ценим Вашето време … 

Dream Agency – Event Managament , Entertainment & Advertising

Реклама и PR  | Организиране на събития | Организиране на Рекламни кампании, Промоции, Дегустации.

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • one × one =