Свети Валентин или Денят на влюбените е най-романтичният празник и се празнува в повечето страни по света на 14 януари,  като на този ден в продължение на повече от 1500 години хората признават един на друг любовта си.

Sveti -Valentin

Любопитно е, че първоначално празнуването паметта на Св. Валентин е установено като поклонение на неговото мъченичество, без никаква връзка с покровителство над влюбените.

Постепенно Свети Валентин от католически празник се превръща в светски. Много хора по света празнуват този празник с удоволствие, въпреки че той не е включен в календара сред официалните празници.

Денят на Свети Валентин съществува повече от 15 века, но според езическите традиции празниците на „Любовта“ са били популярни още в древни времена.

И така, в Древният Рим на 15 февруари всяка година се празнува празника на изобилието – Луперкалия – в чест на бог Фаун (Луперк е един от неговите прякори), патрон на стадата. А в деня преди Луперкалия се празнува празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените на Юнона и бог Пан.

На този ден момичетата пишат любовни писма, поставят ги в огромна урна, а после мъжете изваждат писмата. Тогава всеки мъж започва да ухажва това момиче, чието любовно писмо е извадило.

В древна Гърция този празник се нарича Пангугея – ритуални игри в чест на бог Пан (в римската митология – Фаун) – патрон на стадата, горите, полетата и плодородието им.

Свети Валентин

red symbols of love

Има много легенди, свързани с името на Свети Валентин. Най-красивата и романтична от тях е историята на един християнски проповедник, който е коронясал 269 легионери на Римската империя с техните любими, въпреки забраната на император Клавдий II.

За запазване на войнският дух императорът издал указ, с който забранил на легионерите да се женят, тъй като се смятало, че женените мислят за това, как да изхранят семейството си, а не за благото на империята и воинските доблести.

Свети Валентин съчувствал на влюбените и се стараел всячески да им помага, съчинявал за тях писма с признания в любов, подарявал цветя на младите съпруги и тайно венчавал войниците.

Клавдий II, след като научил за това, заповядал свещеника да бъде хвърлен в затвора и линчуван, и скоро подписал указ за неговото изпълнение. Ореолът на романтиката е обвит в последните дни от живота на Свети Валентин.

Според легендата сляпата дъщеря на затворник се влюбва в него, но Валентин, като свещеник, който се е заклел в безбрачие, не можел да отговори на чувствата и. Въпреки това, в нощта преди екзекуцията, на 13 февруари той и написал трогателно писмо, където разказва за любовта си. А момичето, след като прочита посланието, след смъртта на свещеника, проглежда. Предполага се, че именно от там започва традицията в деня на Свети Валентин да се пишат любовни писма – „Валентинки“.

Според версията на католическата църква, Свети Валентин наистина изцелил сляпото момиче, дъщеря на сановника Астерия, който вярвал в Христа и приел неговата вяра. След това Клавдий нарежда Валентин да бъде екзекутиран. Т.е. Валентин е пострадал заради вярата си, а след това е бил пречислен към Светиите.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • ten + 11 =