Организирането на тиймбилдинг е отговорна задача, тъй като от това непосредствено зависи резултата. Обикновено, тази задача се изпълнява от специални агенции.

Tiymbilding

Най-често тиймбилдинг се провежда извън населено място. Но където и да се провежда той, трябва да се спазват следните неща:

  • Развлеченията не трябва да бъдат до изнемогване;
  • Хората не трябва да бъдат гладни;
  • Трябва да има място за почивка;
  • Организаторите трябва да бъдат готови за капризите на времето;
  • Участниците трябва да имат свобода на избор във всичко;
  • След тренинга следва почивка.

Не трябва да се допуска някой да се върне от тиймбилдинг негативно настроен. А тези, които отказват да участват, най-добре да ги оставите на мира.

Подводни камъни

Според психолози в някои случаи тиймбилдинга може да се отрази крайно негативно на атмосферата в колектива, колкото и странно да звучи. Никога не забравяйте, че всички ние сме индивиди: някой се чувства комфортно със себе си, като част от екип, други са просто единични играчи.

Да разгледаме пример от спорта. Любителите на футбола знаят, че всеки играч на игрището е задължен да изпълнява поверената му работа, а не да бяга насам натам, опитвайки се да успее във всичко. Тук работят схеми, комбинации, стратегии, и именно затова отбора може едновременно да защити своята врата и да атакува противника, а в случай на загуба на играч – да се преразпределят задълженията.

Друго нещо е играта на тенис. Играчът сам изпълнява всички функции на отбора, поема отговорността на себе си, както и пораженията, и победите.

Освен това има и трети тип – атлети, които не влизат в открити състезания. Техния резултат – собственото постижение, не зависи от силите на съперника. Тях да се опитваш да ги направиш отборен играч е не само безполезно, но и пагубно.

Разбира се, всички тези различия са условни, възможно е да се спори дълго и да се философства, но най-важното е да се улови същността. От известните случаи, има един много показателен. По време на парти на някакъв празник, обикновено тихия и скромен служител, на който му омръзнало всеки път принудително да го карат да участва в конкурси, изключил тока. Празникът сам по себе си се провалил. Положителни впечатления, разбира се, инцидентът не е оставил.

Следователно, трябва да се помни, че отбор може да бъде създаден само тогава, когато участниците наистина искат това. Само доброволно.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • four + sixteen =