Организацията на тиймбилдинг е чудесен начин да отпразнувате рождения ден на компанията по оригинален и нестандартен начин, рожденият ден на шефа, стартирането на нов проект и т.н. Тиймбилдинг е фективна програма за разкриване потенциала на служителите, подобряване на екипната работа и повишаване духа на целия екип!

team- building

Какви резултати можем да очакваме?

Погрешно е да се смята, че след първия тиймбилдинг производителността на труда веднага ще скочи няколко пъти. Чудесата не се случват, дали ви харесва или не, и тук ще ви трябва търпение. Резултатите дава екипа, а тиймбилдинга е насочен към неговото формиране. И тъй като екипният стил на работа изисква доверие и взаимно разбиране между хората, и неговото внедряване ще отнеме известно време. Между стари приятели такава връзка може да възникне веднага, но при непознати между себе си служители, се налага организиране на тиймбилдинг отново и отново.

Резултатът обаче си струва усилието. Специалистите отбелязват, че рентабилността на бизнеса се увеличава с 20-60%. Служителите придобиват качества като способността бързо да се развиват, обменят опит, бързо да отговорят на промяната на бизнес средата, да прилагат натрупания опит в нови условия, да имат патриотични чувства за компанията. Също така се намалява текучеството на кадрите и се укрепва имиджа на компанията.

team- building-1

Перспективи

Една от перспективите за тиймбилдинг е развитието на топло усещане за привързаност към работата на служителите. Служител, който е верен на работата си и идва на работа с удоволствие, служител който харесва работата си, харесва се на колектива, в който работи, е направление, към което си струва да се придържаме.

Изработването на нагласата „работа – положителни емоции“ изисква съвсем друг подход от обичайните дейности. Екипният дух се развива по време на конфронтация, привързаност, като в огледало – в отговор на доброжелателност. Подаръци за служителите, колективни вечери, творчески кръгове, настолни игри и много друго. В резултат на такива действия се смесват понятията „свободно време“ и „работа“, „приятели“ и „колеги“. Как мислите, кой от служителите ще работи по-ефективно: вечно изморения и очакващ края на работния ден или бодрия и пълен с ентусиазъм?

Тази перспектива цели да подготви екипа за създаването на устойчива основа, която осигурява психологическа цялост и хармония.

Teambuilding е уникално популярен, но има и редица противници, които смятат, че това е безполезна инвестиция на пари, „биберон“. Обикновено това са мениджъри, които изграждат работни взаимоотношения в екип, разчитайки на професионализма на служителите и решаването на реални бизнес проблеми. Техните доводи са аргументирани. Но какво ще кажете за факта, че изграждането на тиймбилдинг дава видими резултати в много предприятия? Факт е, че привържениците и противниците на изграждането на отбор имат една цел, но методите са различни.

Друга перспектива е използването на специален софтуер (софтуер) за формирането на екипи, например „Оценка на персонала“. Независимо че ценността на силния екип е призната в бизнес общността, не винаги ръководителите прибягват към използването на сложни методи при формиране на екипа. Но напразно. Самият тиймбилдинг не може да доведе до резултати, ако колективът е несъвместим по професионални или психологически качества.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • twelve − eight =