Класификация на събитията

Специалните събития могат да бъдат разделени на работни (обучителни семинари, конгреси), информативни, облечени при това в развлекателна форма ( пускане на първата партида от продукта, награждаване на хилядния клиент, рожден ден на компанията) и развлекателни дейности, фокусирани върху комуникациите и забавленията (концерти, дефилета, пътувания, фестивали).

Най-подходящият формат за специално събитие се определя въз основа на задачите на клиента. По периодичност специалните събития са еднократни, или многократни, когато акцията се провежда в различни места, или нейните изпълнители отиват на турне из градовете.

Event-събитията се организират с повод и без повод. От информационен повод е по-лесно да бъдеш отблъснат, така че често поводът се създава изкуствено. Например, продажба на милионен хамбургер. Въпреки това, с високо ниво на организация и наличие на идеи, събитието може да се случи без никакъв повод.

Event-markenig

Ще обобщим плюсовете.

 1. Почти всяка информация, опакована в забавна форма, се изживява по-емоционално и чувствено, следователно е по-добре възприемана и запомнена.
 2. Event-маркетинг е своеобразен микс от ATL, BTL и PR, поради което той действа незабавно на няколко комуникационни канала.
 3. Event-събитието се превръща в марка, което позволява да се използва широко при построяване на по-нататъшната фирмена стратегия.
 4. Мероприятието Event-маркетинг има дълготраен ефект, тъй като започва много преди събитието в съобщения, плакати, пресконференции и продължава в последващите медийни съобщения.
 5. Участниците в събитието могат да се разглеждат като голяма фокус група, в която компанията апробира предложенията си. В хода на мероприятието специалистите натрупват знания за потребителите, в редица случаи позволяващи да се избегнат излишни разходи за изследвания.
 6. Събитието е повод за установяване на необходимия контакт с журналистите, по-добре се формира техния интерес и предразположение, отколкото при обичайните условия. Този контакт не трябва да се подценява, тъй като от СМИ зависи не само популяризирането на други събития, но и по-нататъшните действия на компанията.
 7. При мероприятия на Event-маркетинг е възможно да се организират директни продажби на стоките.
 8. Високата творчество и гъвкавост, присъщи на Event-маркетинга, ви позволява да създавате оригинални програми за компании от различни сфери на дейност и с различни финансови възможности.
 9. Поради същата гъвкавост събитието може да бъде поръчано от няколко компании наведнъж.
 10. Използването на маркетинг на събития е възможно, когато рекламата е забранена или не е ефективна.

Млад, но перспективен е Event-маркетинга

Event-маркетинг е младо направление, но все пак има повече от достатъчно световни примери за успешното му приложение. Едни от първите, използвали неговите богати възможности са Coca-Cola, Nike, McDonalds. Компанията Нестле, например, има в няколко страни в света различни паркове за детски развлечения, където децата се забавляват на различните атракции, а главния герой заекът Kwika комуникира с тях и налива Nesquik. Лесно може да се предположи, че след като се събуди сутринта след преживяването, детето ще поиска от майката именно тази напитка.

Според проучване на германски специалисти по маркетинг, проведено от Института на общественото мнение Forsa, организирането на специални събития в момента е един от основните елементи на управлението на търговска марка. Така че 62% от експертите смятат, че събитията на Event-маркетинг  управляват емоционалното развитие на търговската марка, а 56% от запитаните ги използват едновременно за емоционално и информационно промотиране на марката. За 40% такива събития са най-добрият начин за обмен на мнения и опит с представители на целевите групи.

Прочетете също:

Специфика на event-marketing или събитиен маркетинг

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • six + 8 =