Когато звездите са се подредили правилно и всичко, което сте планирали, върви добре, да запазите оптимизъм е лесно. Но когато буквално всичко ви се изплъзва от ръцете, да останете оптимисти е много сложно.

Kак да не губим оптимизъм?

Как хората могат да регулират настроението си, ако се е случило нещо неприятно?

Какви думи обикновено използваме в такива ситуации? „Провал“, „лош“, „негативен“. Всъщност не съществува понятие като „провал“. Това е такава обратна връзка, която вие не сте очаквали или не желаете да получите, но при всички случаи това е полезно. Тя ще ви послужи за урок. В крайна сметка, ще разберете, че това не работи.

Възрастните се страхуват да направят грешка

Естествената реакция на човек към негова грешка е отбранителна позиция. Хората са в състояние да не приемат провала близо до сърцето в зависимост от това, до колко те се доверяват на човека, който идва при тях, за да сподели коментари. Ако вие се доверявате на някое мнение, се чувствате в по-стабилно емоционално състояние. Ако възприемате тази обратна връзка като критика по свой адрес, вашата защита често преминава в нападение. Например, жената казва: „Защо никога не затваряш вратата?“, на което мъжа отговаря „А ти никога не затваряш прозореца!“. Въпреки, че можеше да отговори: „Нека да видим, може би има начин, който да ми напомня да затварям вратата?“. Както виждате, няма никакви обвинения за прозореца.

  Когато човек получава негативен отзив по електронната поща

Email е още един начин за комуникация. Той ни лишава от непосредствен контакт, нюансите на изражения на лицето, жестове и интонация, което има огромно значение за това, до колко правилно интерпретираме резултата.

Ако вашият ден е лош още в началото, вие може да прочетете писмото с по-негативен оттенък, отколкото трябва. Написаните думи изглеждат по-леки, ако самите вие сте в добро настроение и сте заредени с оптимизъм. Имайте пред вид това.

Техники, помагащи да поддържаме оптимизма

Полезен може в случая да бъде въпроса „За какво съм отговорен в момента?“. Да виниш себе си е просто и понякога дори полезно, но не винаги. Например, вие решавате да направите барбекю, но започва да вали дъжд. Тук нищо не може да се направи, но вие можете да повлияете на случилото се. Можете да поемете отговорността за всичко. Ако не го направите, можете да заеме позицията „ тук нищо не мога да направя“. Основата на вашето щастие и самодостатъчност е в избора, който правите за себе си. Например, можете да отидете и да пиете вода веднага, до като някои други в света и това не могат. Дори вашият ден да е далеч от идеала, вие все едно можете да отидете да пиете вода, и трябва да бъдете благодарни за това.

Оптимизмът може да е вашият избор, който ще ви подхранва. Напишете три неща, които ви позволяват да усещате, че сте щастливи. След известно време ще забележите, че това работи. В нашият мозък има ретикуларен център, който отговаря на въпроса „какво искате да забележа?“. Чрез повторения и навици вие можете да го тренирате. Питайте се в края на деня „ Какво хубаво се случи днес?“. И ако това е било само чаша вода, вие все едно ще се научите да се фокусирате върху доброто и да се зареждате с оптимизъм.


Ние ценим Вашето време …

Dream Agency – Event Managament , Entertainment & Advertising

Реклама и PR  | Организиране на Рекламни кампании, Промоции, Дегустации.