Хелоуин е празник на зли духове, вампири и призраци, които доскоро бяха един от най-популярните фолклорни фестивали в САЩ. С развитието на средствата за комуникация, традициите на Хелоуин започват да се разпространяват в Европа, а скоро и у нас.

История на Хелоуин

Halloween (2)

Преди няколко хиляди години, древните келти празнували Нова година на 1 ноември, така че друидите, техните магьосници са се опитвали да защитят хората от злите сили така, че те да не стигнат до хората през новата година. Римляните управлявали окупираните земи на келтите повече от 400 години. През това време са се смесили националните традиции на тези народи и  на Samhain, съединили се римските празници – Feraliya, ден за възпоминание на мъртвите, и есенния празник на Помона, богинята на овощните дървета.

Около осми век в земите на келтите дошло християнството и отново станало смесване на стари и нови традиции. Първи ноември е обявен за „Ден на Вси Светии“, когато се прославят всички мъченици, описани в в календара. Именно тогава този ден при келтите започнал да се нарича „The mass of all Hallows“, а навечерието на този ден се нарича All Hallows Eve. От тук идва и започва да се разпространява името на празника – Хелоуин.

XIX век е векът на колонизацията на Америка, когато са дошли хиляди емигранти, основно ирландци, постарали се да запазят своите хилядолетни традиции и в Америка. Тук този празник включва вярванията и традициите на всички народи, дошли в Америка и ги смесва с индийските традиции. И именно тук се появява този Хелоуин, за който толкова много е писано, а сега и ние имаме възможността не само да прочетем за него, но и да вземем участие.

Традиции на Хелоуин

Halloween (3)

 

В днешно време от древния традиционен празник Хелоуин останаха само веселите и костюмирани шествия. Това е нощ на маските и маскарадите. Дошлите до нас традиции на Хелоуин във вярванията на древните келти изискват, злите духове да се гонят с тиквени глави, от очите и устата на които струи светлина. Тук се обединяват и края на събиране на реколтата, и огъня, прогонващ злите духове. И кое дете или възрастен ще се откаже да подготви тиква, да я почисти, да изреже очи и уста, а след това да постави свещ вътре. Облечен по подходящ начин персонажа с тиквата ходи по къщите, искайки жертвоприношения. Децата много харесват да се забавляват по този начин, особено след като имат възможността да направят някоя пакост на този, който не им е дал подарък, защото девиза на Хелоуин е „Treat or trick!“. Разбира се, никой не иска да обиди малките дяволчета, а на алчните се отмъщава по всякакъв начин, мажат дръжката на вратата с тебешир, изхвърлят боклука пред вратата и т.н.

Но не винаги тържеството преминава весело и безгрижно. Намират се и непочтени хора, които се опитват да обърнат традициите на Хелоуин в своя полза. Ясно е, че няма как да знаете кой ви звъни на вратата в маски, затова често са  се случвали грабежи и други нещастни случаи. Ето защо, ако американската традиция на Хелоуин е дошла до нас в най-чистия си вид, все едно, трябва да се предупреждават децата за правилата на безопасност. А най-добре е, когато празника Хелоуин за деца се провежда организирано, тогава и веселбата ще бъде повече, и няма да има неприятни изненади.

Според древна легенда на друидите, тази нощ Samhain отваря портал на миналото и бъдещето. И много добре, че ние имаме възможността да оценим преживяното и да намерим ориентири за бъдещето.


Ние ценим Вашето време …

Dream Agency – Event Managament , Entertainment & Advertising

Реклама и PR  | Организиране на Рекламни кампании, Промоции, Дегустации.