Подаряването на годежен пръстен е традиция, която по една или друга причина е оцеляла векове наред. Не сме забравили да подаряваме пръстени с огромни камъни на хората, които обичаме и дори нещо повече, искаме ли да кажем на някого, че го искаме в живота си завинаги – използваме именно годежен пръстен.

godezhen- prasten-1

През Средновековието в Европа се е считало, че пръстените пазят от болести и зли духове.

Много често какво и да се е изобразявало на тях е било във формата на очи. Случвало се, да се сложи камък, който да може да се върти, за да може да пази на всички страни. Не било рядкост и да се гравират скорпиони, змии или някое друго животно, което се вярва, че може да опази собственика от зли очи. Изобразяване на няколко възелчета имало същото значение – да се оплетат лошите неща в тях.

Макар и днес да се изработват от благородни метали, пръстените в началото далеч не са били толкова скъпо украшение. В Египет са си разменяли бижута направени от кожа и коноп, а пък на римлянките им били подарявани дървени. Малко по малко майсторите започнали да правят пръстени от злато и сребро и да ги надписват и гравират. Не е изненада, че най-често се е изобразявал знакът на безкрайността, инициалите на бъдещият собственик или пък възел с ключ. Последният символ показва, че жената трябва да отключи мъжкото сърце. На много места, жените имали по два пръстена, един, който носели вкъщи, докато домакинстват и един, който бил за специални събития. Освен гърците, никой друг народ нямал обичая да подарява годежен пръстен, подарявали са се направо халки, които да удостоверяват законно брака. В Близкият изток, примерно, пръстенът е бил само един, но златен и е символизирал освен вярност и смирение. Съпрузите, които пътували дълго, като се завърнат вкъщи проверявали дали халката е на ръката на половинката им, ако не е, значи тя не им е била вярна и не ги е чакала.

Годежните пръстени дори и днес са смятани за изключително бижу.

Godezhen- prasten – 3Godezhen prasten – 2

Характерно е считането, че колкото по-скъп е камъка, толкова по-голяма е любовта на мъжа, който го подарява. Въпреки, че желанието на почти всички дами е да получат пръстен с диамант, много получават с друг вид камъни, които са не по-малко наситени със значение. През Средновековието, например, годежният пръстен задължително е трябвало да бъде с рубин, за да символизира червената, горяща любов на младите. Дали някоя дама е върнала пръстена, ако не е бил с рубин, това не знаем, но тези, които не са били почитателки на червеният скъпоценен камък, обикновено са получавали пръстен със сапфир. Неговото значение се е описвало със започването на нещо ново, каквото е брака.

Британските народи пък са изработвали годежни халки без камъни, но затова пък са гравирали на тях ръце, корона и сърце.

По този начин са казвали, че лоялността и приятелството ще изградят техният съюз.Традицията е родена в малко ирландско селище, където двама влюбени устояват дълго време разделени и си запазват любовта. Този пръстен се нарича „Кладах пръстен“.

Типичната изисканост на италианците, ги превръща в първенци и в изработването на годежни пръстени.

В миналото са ги правили само от сребро, добавяли са черен емайл и гравюри. Венецианците пък зародили традицията за диамантите, като се считало, че те са толкова твърди, че ще са стабилността на брачният съюз. Естествено, тези скъпоценни камъни са били доста скъпи и само много заможни членове на обществото са можели да си ги позволят. В Англия малко по-късно добавят перли, които да символизират честността и невинността и да излизат по-евтино от диамантите.

Днес в някой страни златни годежен пръстен носят и мъжете и жените. Такива страни са Бразилия и Германия. Ако случайно годежът се развали по вина на единия от партньорите, другият може и да не му връща пръстена.

Според магазина за бижута somaha.net златните годежните пръстени са символ на много повече от брачното обвързване. В България бижутерия СОМАХА е известна и предпочитана марка за златни годежни пръстени и там ще имаме щастието да се насладим на огромен избор от модели, камъни и символи за гравиране, но въпреки това не самият пръстен, а посланието, което носи е това, което гради успешния годеж.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • 12 − nine =