Когато става въпрос за ремонти в банята, първо се вземат решения какви плочки да изберем и санитарната техника. Изборът на мебели за банята е несправедливо отложен за последния момент, но напразно. В зависимост от размера на помещението, мебелите винаги са или твърде трудни за поместване, или трудно се подреждат, така че всичко необходимо да е под ръка.

mebeli za banya

 

Не по-малко важен е изборът на материали, от които са изработени мебелите. За да не правите грешки, се вслушайте в съветите на професионалисти относно избора на мебели за баня.

Избор на мебели според материалът

Започнете избора на мебели в банята с проучване на предлагани материали. От правилно подбраният материал зависи срока и комфорта на използване. В допълнение към комфорта и визуалната привлекателност, материалът трябва да издържа на висока влажност и да се почиства лесно. Най-често срещаните мебели са изработени от следните материали:

  • ПДЧ и МДФ плоскости. Материалът е производно на дърво, широко разпространен поради избора на цветове и оптималното съотношение цена-качество. От ПДЧ се правят шкафове и етажерки за банята с правоъгълни ъгли. За вдлъбнати и изпъкнали форми се използва материал от MDF, който е по-устойчив на влага.
  • Естествено дърво. Материалът е обичан от клиентите заради екологичността и луксозния външен вид. Въпреки това, дори и при използването на специални импрегнации за дърво, материалът не понася висока влажност. Цената на мебелите от дърво е висока и следователно още по-обидно ще бъде, ако шкафът бързо излезе от строя или загуби представителен вид.
  • Пластмасови. Пластмасовите мебели са достъпни, не се страхуват от влага. На пазара има много такива мебели и всеки ще намери решение за себе си в огромното разнообразие от форми, текстури и цветове, предлагани от производителите на пластмасови мебели. Недостатъците на пластмасовите мебели включват кратък живот, фасадите са крехки, мебелите могат да се напукат от удар и от време на време ще се появят драскотини.
  • Метални. Металните мебели, подлежащи на правилна обработка, имат дълъг експлоатационен живот. Той ще украси модерен минималистичен стил или популярния днес стил хай-тек, но няма да се впише.
  • Стъкло. Стъклените мебели са нова тенденция в интериорния дизайн. Изработени са от закалено стъкло, нямат остри ъгли и са направена в прозрачна или полупрозрачна форма. Почистването на такива мебели, макар и да не е сложно, но изисква редовност. Има рискове от счупване, което може да се намали, като изберете мебели от плексиглас. Друг нюанс е естетическото възприемане на прозрачните кутии, съдържанието на които най-често искате да скриете от любопитни очи.

 

Защита на мебелите за баня

Има няколко начина да защитите дървените мебели от влага в банята.

  • Самозалепваща лента. Евтино покритие, бързо се нанася, но също така бързо разваля външния вид на мебелите.
  • Акрилен лист. Покритието не се страхува от влага, но използвайки листове, проверете качеството на замазката на фугите с течен акрил. Ако влагата попадне под покритието, мебелите ще се повредят.
  • Фурнировано покритие. Практична облицовка, не се страхува от влага и имитира естествения модел на дървото. Внимателно обработвайте фугите с хидроизолационен материал.
  • Емайл и лаково покритие. Оптималното решение за защита на мебелите от влага и механични повреди.

 

Избор на мебели в банята

Дизайнерите дават няколко полезни съвета относно избора на мебели за банята.

  • Изберете мебели, специално проектирани за трудни условия на употреба в банята, готови да издържат на влажност, температурни промени, излагане на агресивни домакински химикали.
  • Изберете мебели, които съответстват на цвета и стила на избрания санитарна техника и интериор.
  • Оптималният брой и размер на мебелите да е такъв, че в помещението да има свободно пространство за движение.
  • Използвайте площта вертикално, окачете шкафовете. Това освобождава място и улеснява почистването.
  • Ако има система за „топъл под“, е по-добре да окачите мебели или да ги монтирате на крака, за да не разваляте фасадите с разлика в температурата.

 

Правилният избор на мебели за баня е важен етап от ремонта. Идеалният вариант е да изберете всичко от един магазин. И има такъв. Посетете магазините на Керамо, където ще намерите всичко за вашата баня. Изберете мебелите заедно със санитарната техника и декоративните материали, за да се придържате към един стил на дизайна на банята.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • thirteen + one =